Het is zo ver. Je hebt je campingspullen zoals een tent, campingstoel en koffers verzamelt en bent bijna zo goed als ready to go om aan je avontuur te beginnen. Omdat je waarschijnlijk veel zult gaan wandelen moet je niet vergeten ook de juiste wandelschoenen uit te zoeken. Het kiezen van de juiste wandelschoen klinkt misschien als een taak dat zo geklaard is. Toch blijkt dit niet altijd even makkelijk. Het verschilt namelijk erg per persoon en per situatie welke wandelschoenen geschikt zijn. Je wil natuurlijk niet wandelschoenen kopen voor platte oppervlaktes terwijl je de bergen in gaat. Daarnaast hebben alle voeten behoefte aan een andere mate van ondersteuning. Je wil het wandelen namelijk wel volhouden wanneer je aan je reis begint. Benieuwd naar hoe je de beste keuze maakt? Lees dan snel verder.

Kies de juiste maat

Het is zaak dat je de juiste maat wandelschoen kiest. Het kan zijn dat dit verschilt van jouw huidige schoen. Elk merk en elke pasvorm valt net een beetje anders. Soms kan het wel een half tot één maat verschillen per schoen. Het valt op dat veel mensen wandelschoenen te klein kopen. Hierdoor krijg je erg snel blaarvorming en moet je binnen de kortste keren opzoek naar je volgende paar. Laat daarom je voeten van tevoren opmeten. Dit meten doe je zowel over de lengte als de breedte. Om zeker te weten dat je de juiste maat kiest, kan je het beste je voeten door een specialist op laten meten.

Welke paden ga je bewandelen?

Elk type schoen is geschikt voor een andere ondergrond. Bepaal daarom welke paden je het vaakst bewandelt. Ben je iemand die graag bergwandelingen maakt? Dan zijn wandelschoenen van het type B het geschiktste. Het type-C en D wandelschoen is voor de zwaardere outdoor activiteiten. Ga je toch vaker op pad voor een ontspannende wandeling op een vlakke ondergrond? Dan is het type A de wandelschoen die je nodig hebt.

Hoog, laag, waterdicht of kunststof?

Wanneer je het type wandelschoen bepaald hebt, kun je nog kijken naar het model. Zo zijn hoge schoenen bijvoorbeeld een stukje zwaarder, maar bieden ze wel extra enkelondersteuning. Lage schoenen zijn dan natuurlijk lichter van gewicht en lang zo warm niet als hoge wandelschoenen. Ook moet je rekening houden met of je schoenen nodig hebt die waterdicht zijn. Loop je vaak door natte oppervlaktes heen? Dan is het zeker raadzaam voor waterdichte schoenen te gaan. Wanneer er water in je schoenen komt, heb je namelijk meer blaarvorming. Daarnaast is het gevoel van natte sokken voor niemand een pretje. Wil je zweetvoeten tegengaan? Kies dan voor ademend kunststof.